Tiroida Hashimoto - traducere "Schimbarea stilului de viata pentru indentificarea si tratarea cauzei pentru tiroida Hashimoto"/ Hashimoto's Thyroiditis I. Wentz partea 1

1. Introducere

De ce ma intereseaza Hashimoto?

Cel mai simplu raspuns este ca am fost diagnosticata cu tiroida Hashimoto in timpul unui control medical de rutina la varsta de 27 de ani.

Ca si farmacist, am fost invatata despre patologia unei boli, precum si tratamentul terapeutic. Profesorii mei mereu puneau accentul pe schimbarea stilului de viata ca modalotate de a reduce necesitatea de medicamente si pentru prevenirea unei boli sau a avansarii acesteia.

Pacientilor cu hipertensiune li se spune sa aiba o dieta saraca in sodiu, persoanelor cu nivelul colesterolului ridicat li se recomanda sa sa reduca grasimile, si  bolnavii de diabet tip 2 ar putea sa se vindece daca mananca alimente cu indice glicemic mic si dac slabesc.

In stadiile usoare ale bolilor cronice, am fost mereu invatata sa recomand prima oara schimbarea stilului de viata, urmata de medicamente daca noul stil de viata nu a dat rezultate sau daca pacientul nu a fost dornic sa faca o schimbare.

In cazurile avansate, si daca beneficiile medicamentelor sunt mai valoroase decat efectele adverse, pacientul poate incepe medicatia, insa impreuna cu schimbarea stilului de viata.

De asemena, am fost invatati ca pacientii ar trebui monitorizati pe masura ce fac progrese pentru a vedea daca medictia inca este valabila si potrivita. Cu, toate astea, am fost surprinsa sa observ ca nu exista un stil de viata anume pentru cei bolnavi de Hashimoto sau alta boala autoimuna. Singura schimbare pentru Hashimoto a fost cea medicamentoasa, recomandata de endocrinologul meu, si anume sa incep sa suplimentez cu hormoni tiroidieni, precum Synthroid, unul dintre cele mai des prescrise medicamente din USA.

In timp ce ma pregateam sa incep sa iau Synthroid (echivalentul euthyroxului), dupa ce am indentificat o scadere graduala a productiei de hormoni tiroidieni, am simtit ca medicatia nu este suficienta ca unic tratament pentru o boala autoimuna. Suplimentarea hormonala nu opreste autodistrugerea glandei tiroide. Pur si simplu adaugam mai multi hormoni atunci cand tiroida era prea distrusa ca sa ii produca singura. Este ca si cum ai turna apa intr-o galeata din care curge, fara sa astupi gaurile care provoaca scurgerile.

Mai mult, aveam doar 27 de ani. Tocmai ma casatorisem, aveam jobul mult visat, ma mutasem intr-o casa, pe plaja, in Los Angeles...nu era corect.

Cred cu tarie in cauza si efect, si nu avea sens ca totul se intampla dintr-o data. Si ca sa puna capac, sufeream de multi ani de probleme digestive foarte grave, de oboseala cronica, si cadere masiva de par. Nu mi se parea firesc sa nu fac nimic in vreme ce o parte din corpul meu era distrusa. Cei care ma cunosc stiu ca pot fi foarte incapatanata cand simt ca am fost inselata.
26 Octombrie 2009

Eu: o femeie de 27 de ani, pasionata de cariera, proaspat casatorita, mandra posesoare a unui Pomeranian, cu o viata simpla (totusi trendy si stylish), bucatar amator, cu aspiratii catre chimia cosmetica, familista, fost fumatoare, nebautoare, pasionata de yoga..cu tiroidita Hashimoto.

Dar ce inseamna Hashimoto pentru tine? Pentru mine a insemnat caderea parului, stari de oboseala, anxietate, frisoare si momente cand uitam (sau cum se ma spune "brain frog"), urmate de dureri si junghiuri in ambele brate.

Pentru altii, Hashimoto poate insemna pierderi de sarcina repetate, incapacitatea de a pierde greutate in ciuda dietelor si a exercitiilor fizice, depresie, constipatie, si multi ani de frustrare.

Pentru o alta parte, poate insemna piele palida, imbatranire prematura, stari de letargie, nemotivati...

Presupun ca calatoria mea cu Hashimoto, precum multi dintre voi, a inceput cu multi ani inainte de diagnosticare, care pentru mne a fost in 2009.

Fara sa intru in prea multe detalii, primul moment crucial in dezvoltarea bolii mele este posibil sa fi inceput in timpul facultatii la Universitatea din Illinois. Datorita spatiiilor comune din camin (si a igienei unor studenti) am avut repetate infectii in gat si chiar am luat mononucleoza, o infectie virala cauzata de virusul Epstein- Barr (EBV), care este implicat in declansarea multor boli autoimune. Am primit multe cure de antibiotic, precum si vaccinul antigripal (care se poate asocia cu infectiile EBV), si am inceput sa iau anticoncetionale pentru durerile menstruale.

In opinia mea aceasta este combinatia care a avut un impact profund asupra flore intestinale, si prin urmare asupra sistemului imunitar - a carei semnificatie o veti invata  in urmatoarle capitole.

Pana la jumatatea primului an de facultate, obisnuiam sa ma trezesc devreme si aveam nevoie de 6-8 ore de somn. Ma trezeam energica si gata pentru o noua zi.

Oricum, dupa un episod urat cu o durere in gat, nu reuseam sa ma mai trezesc, indeiferent la ce ora mergeam la culcare. Mi s-a intamplat o data sa ajung cu 30 de minute intarziere la un  examen, tocmai dupa ce ma trezisem dupa un somn de 16 ore (ma intinsesem pentru un somn scurt cu o zi inainte la ora 4 PM).

Pentru o fosta eleva cu 10 pe linia, abia am reusit sa trec examenele in semestrul acela. Descurajata, am petrecut vara ce a urmat dupa primul an mergand  la culcare la ora 9 PM ca sa ma trezesc obosita la ora 1-2 PM a doua zi.

Doi ani mai tarziu, in timpul primului an la Facultatea de Farmacie, am solicitat o serie de imunizari pentru a mi se permite sa incep stagiile clinice, si am dobandit sindromul colonului iritabil (SCI) insotit de diaree, care parea sa fie declansata de lecitina din soia. Dupa ce am renuntat la mancarea care contine lecitina din soia, simptomele mele s-au redus de la episoade zilnice la 1-2 pe saptamana. Eliminarea ulterioara a carnii rosi a eliminat de tot simptomele.

Un sir dee infectii urinare, candida, in gat, precum si acnee ce a aparut in anul urmator, au dus la folosirea de antibiotice in plus.

Viata mea era plina de fast food, sesiuni de invatat pana noaptea tarziu, cafeina, stress si fara niciun pic de timp pentru mine.

Pana cand la sfarsitul ultimului an de la Facultatea de Farmacie, am inceput sa observ o izbucnire de simptome de anxietate. Am pus pe seama schimbarilor in curs din acea vreme: absolvirea, examenele de rezidentiat, logodna, mutarea in alt oras, un nou loc de munca.

Anul urmator..




In curand continuarea...



Comentarii