Infasatul bebelusilor este un subiect destul de controversat in Romania. Zic in Romania, pentru ca pe alte meleaguri vestice (mai multe detalii intr-o alta postare) este o practica foarte des intalnita si laudata de mamici.In afara exista foarte multe metode de infasat de la nou-nascuti pana la 4-5 luni.
Pai sa vedem, se spune ca infasatul
este o practica extrem de veche. Unii autori spun ca practica a fost
inventata in paleolitic. Cele mai vechi reprezentari grafice ale unor
bebelusi infasati au fost descoperite in Creta si in Cipru si au o
vechime intre 4000 - 4500 de ani. Au fost gasite si mici statuete
reprezentand copii infasati despre care se spune ca erau oferite zeilor
de mamele nelinistite ale caror copii erau bolnavi.
Eu nu pot sa spun decat ca am ramas uimita ce bine dormea bebe in maternitate dupa ce asistentele il infasau ca sarmaluta. Atunci mi-am dorit nespus sa il pot infasa si eu asa. Mai mult, citisem cartea Dr. Karp in care poveste cat de mult ajuta infasatul bebelusii, despre reflexul Moro cu care ne nastem toti si despre cum infasatul imita comfortului din uter (strans si in siguranta).
Pe incercare si testate bebe doarme mult mai bine infasat si s-au redus simtitor numarul de treziri pe noapte. Am incercat sa il culc si fara sa fie infasat, insa adoarme mult mai greu si se trezeste mai repede.
Infasatul facut in mod incorect poate duce la o serie de probleme:
Infasatul incorect dauneaza bebelusilor si poate duce la aparitia displaziei de sold. Nu este un lucru foarte grav si se poate repara foarte usor la bebelusi. Puteti evita acest lucru si sa infasati mai strans in partea de sus, lasand mai libere piciorusele bebelusului.
Bebelusi infasati se pot misca destul de mult in timpul somnului si ne trezim cu ei 'des-fasati".
Infasatul timp indelungat sau o mare parte din timpul zilei reduce timpul in care bebe isi poate exersa abilitatile motorii. Cu toate acestea, exista studii facute in SUA care arata ca bebelusii infasati doar in timpul somnului nu prezinta nicio intarziere in achizitiile motorii.
Bebelusii care sunt înfășat prea strans pot respira mai greu. Atentie mamici, stransoarea infasatului trebuie sa permita mainii noastre sa intre corpul bebeluslui si pautrica de infasat. In niciun caz nu trebuie sa lase urme pe corpul bebelusului.
Bebelusii infasati se pot supraincalzi. Se recomanda sa folosi paturele de infasat din materiale naturale prin care poate sa respire pielea bebelusului.
Poate crea dependenta. Mda, pai incepand de la 3-4-5 luni bebe incepe sa se intoarca pe burtica si atunci e musai sa renuntam la infasat. Renuntarea brusca la infasat nu este tocmai in regula. Este posibil ca bebe sa revina la obiceiurile anterioare si sa adoarma mai greu sau sa se trezeasca mai des. In acest caz va trebui sa ne gandim la o metoda de tranzitie. Despre asta intr-o alta postare cand voi face un review pentru fiecare metoda pe care am folosit-o pentru infasat.
Ce parere aveti despre infasatul bebelusilor? Credeti ca ii ajuta sa doarma mai bine?
Ce parere aveti despre infasatul bebelusilor? Credeti ca ii ajuta sa doarma mai bine?
Comentarii
Trimiteți un comentariu