Reguli pentru somnul bebelusilor (I)

Inca dinainte sa nasc, m-am preocupat si m-am documentat despre somnul la bebelusi. Aceste fiinte mici si minunate nu sunt foarte incantate de somn, prefera sa exploreze lumea, sa socializee si prea putin sa doarma. In plus, bebelusii nu stiu sa doarma, adica ei nu sunt ca noi, ne este somn si gata, punem capul pe perna si inchidem ochii. 

Mai mult, ritmul lor circadian este posibil sa nu fie "setat "corect si sa nu stie sa faca diferenta intre noapte si zi. Spre exemplu, un bebe poate sa doarma toata ziua, iar noaptea sa aiba chef de joaca, sa planga si sa fie activ. De aceea, parintii au un rol foarte important in a educa somnul bebelusilor, ajuntandu-i sa aiba parte de suficient somn necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos si odihna fizica.



Dupa 6 luni de bebeluseala, ajutata atat de informatiile din carti, dar si de propriile semnale pe care bebe mi le transmitea cand era obosit, am reusit sa indentific cateva "reguli" privind somnul micutilor:

1. Bebelusul nu trebuie sa stea mai muilt de 2 ore treaz. In caz contrar, devine supraobosit si va adormi mai greu. Va plange mai mult, va fi marait si agitat. Am observat ca micutului meu i se facea somn (in primele 5 luni) dupa aproximativ 1 h si 30 de minute de la ultimul somn. Imediat ce se freca la ochi, il puneam la somn si in 10-15 minute adormea. Daca reuseam sa ii observ semnele de oboseala era foarte usor de culcat si nici nu plangea. Desigur ca au fost si situatii cand nu vroia sa doarma. Atunci fie ii ofeream suzeta sa se linisteasca, fie ii puneam muzica linistitoare in surdina, fie il mangaiam pe frunte si ii vorbeam in soapta. Pana acum a functionat, iar bebe a reusit mereu sa se odihneasca cat avea nevoie in timpul zilei.

2. Fara somn in miscare, adica fara somnin carut la plimbare, in masina. Somnul in miscare nu este odihnitor si riscam ca bebe sa se invete asa, cerand apoi mereu sa fie plimbat ca sa poata adormi. Ni s-a intamplat si noua sa ne plimbam cu carutul si sa adorma, iar atunci somnurile era scurt 20-30 de minute iar bebe era mai marait ca de obicei. Incerc sa evit plimbarile la orele lui de somn. Cand nu se poate am grija ca in restul zilei sa se odihneasca mai mult.

3. Sa nu asociem somnul cu nimic. Aici discutiile sunt lungi si foarte controversate. Pe scurt, noi am incercat sa bebe sa adorma fara sa asocieze somnul cu nimic (leganat, plimbat, alaptat, cantat). Il puneam in patut si il lasam pe el sa adoarma singur. Daca bebe va asocia somnul ce ceva, atunci cand se va trezi noaptea (la trecerea de la somn REM catre non- REM) va cere sa fie adormit din nou, deoarece ii lipseste acel ceva cu care a adormit.

4. Pe cat posibil, sa se faca diferenta (mai ales in primele 3 luni) intre somnul de zi si cel de noapte: ziua incaperea sa fie luminata, noaptea foarte putina lumina, liniste, vorbit in soapta. Astfel va face diferenta intre zi si noapte.

5. Sa incercam sa culcam bebelusul cat mai devreme. Ora 22.00 nu este o ora potrivita de somn pentru bebelusi (chiar daca noi ne culcam la ora aceea). O ora potrivita incepe de la ora 19.30-20.30. Astfel ii va permite bebelusul sa aiba in jur de 10-12 ore de somn noaptea, ore atata de necesare pentru dezvoltarea creierului.

6. Fiti consecventi cand veti sa educati  somnul bebelusului. Daca va hotarat la un program, incercati sa il urmati minim 5 zile. Nu spuneti ca ati incercat si nu a mers. Merge orice, atata timp cat exista dorinta si consecventa.

7. Si nu in ultimul rand, evitati metoda CIO (lasatul bebeluslui sa planga) si incercati oricare alte metode mai blande.

La noi au functionat regulile de mai sus. La 6 luni bebe are 3 somnuri de zi (primul in jurul ore 10.00 si dureaza 1h- 1h 30 min, al doilea in jurul ore 13.30-14.00 si dureaza 1 h si al treilea la ora 17.00 si dureaza 30-40 de minute). Seara se culca la ora 20.00, se mai trezeste la ora 4.00 pentru inca o masa si apoi trezirea de dimineata este la ora 8.00. Este fericit, vesel, odihnit si cu mult chef de joaca.

Comentarii