Nasterea la Spitalul Filantropia

Am nascut in 2013, octombrie, la Spitalul Filantropia din Bucuresti. Filantropia este cea mai cautata maternitate din Bucuresti si "dupa spusele" moaselor cea mai aglomerata. In fiecare an se nasc in medie 3000 de bebelusi, asta inseamna aprox. 10 bebei in fiecare zi.

Insa nu acesta a fost motivul pentru care am ales sa nasc la Filantropia. Mai intai am ales medicul, care in acel moment lucra si la Filantropia si la Europe Hospital. Am decis ca cel mai bine pentru mine si bebe este sa nasc la stat, adica la Filantropia. Da, la stat. Multe viitoare mamaici se feresc de stat din cauza conditiilor proaste, a lipsei dotarilor, personal deloc amabil. Ei bine, Filantropia este cea mai dotata, curata si civilizata maternitate de stat din Bucuresti. A fost renovata recent, au o sectie de materno-fetala foarte cautata si dotata. Recent au inclus in politica spitalului ca fiecare mamica sa stea cu bebelusul in camera, se militeaza pentru alaptat, prin  urmare bebele este adus foarte repede in camera cu mama.

Mai mult, Filantropia este adepta nasterilor naturale. Desigur, inca procentul de cezariene este foarte mare, dar de cele mai multe ori (daca nu exista interdictie de cezariana datorata unei probleme medicale) se incerca nasterea naturala, ramand ca optiunea nr. 2 sa fie cezariana.

Am avut o sarcina usoara, fara probleme. Mi-am dorit sa nasc natural si m-am bucurat cand am aflat ca bebe s-a intors in pozitia pentru nasterea naturala. Doar ca bebe a intarziat sa apara, nu am avut niciun semn ca ar dori sa vina, asa ca medicul a decis sa imi administreze oxitocina pentru a induce nasterea. Din pacate, contractiile nu au aparut, de fapt au aparut dar erau foarte slabe si nu permiteau dilatarea. Intr-un final am nascut prin cezariana un bebe sanatos si grasunel.

Ce mi-a placut la Filantropia:

Personalul este amabil in general (spun asta pentru ca ici colo sunt asistente care asteapta mereu "ceva" in schimb pentru a te ajuta cu alaptatul, bebelusul). M-au impresionat in mod placut moasele, dar si asistentele de pe sectia unde esti adusa dupa ce nasti.

Saloanele unde sunt "cazate" mamicile sunt de 2 persoane sau rezerve. Cele de 2 persoane au un grup sanitar comun cu un alt salon. Saloanele sunt curate, igienizate in fiecare zi si au frigider.

Mancare se serveste zilnic in regin catering si este foarte buna si proaspata.

La externare, se fac testele de auz la bebelus, vaccinuul/vaccinurile, un medic pediatru vine la fiecare mamica si explica ce are de facut bebelusulul in urmatoarele zile pana la o noua vizita la medic (igienizarea buricului, baita, decalotarea, administrarea vit D).

Lucruri care ar putea fi imbunatatite la Spitalul Filantropia:

Asistentele de la bebelusi sunt foarte putine si nu fac fata solicitarilor mamicilor (sunt foarte multe mamici care au nevoie de ajutor la alaptat, ingrijirea bebeluslui, iar asistentele vin foarte greu si de multe ori esti nevoie sa "cotozezi" pentru acest ajutor).

Noua politica, de a spitalului de a permite bebelusilor sa stea cu mamele, nu a luat in considerare faptul ca mamele care au nascut prin cezariana se simt rau, slabite imediat dupa oeratie si nu pot avea in grija nou nascutul. Cu toate acestea, asistentele insista sa iei imediat bebelul in camera si nici macar nu ofera ajutor.

All in all, nasterea la Filantropia a fost o experienta ok, in mare parte in prima parte a sederii acolo, mai putin cele 2 zile dupa nastere cand m-am lovit de lipsa personalului de la neonatologie si ma rugam de asistente sa ma ajute cu bebelusul.



Comentarii